Těší mě zájem lidí o přírodní kosmetiku. Ještě více mě těší, že si lidé už začínají číst složení kosmetiky. Protože samotné tvrzení „Přírodní kosmetika“ ještě nezaručuje skutečně přírodní složení. Jedna věc je však zapeklitá. Vysvětleme si ji na příkladu bambuckého másla.
Bambucké máslo je příjemné béžové voňavé máslo získávané z plodů stromu máslovníku afrického (Vitellaria paradoxa). Pokud ho hledáme ve složení, hledejme latinský název Butyrospermum Parkii (Shea) Butter. Jeho přítomnost v kosmetice je vždy pozitivní. Ale může být dvojí kvality, která výrazně ovlivňuje obsah prospěšných výživných látek a tím i účinek kosmetiky. Může být nerafinované či rafinované. Jaký je rozdíl a co to vlastně znamená?
Nerafinované oleje a másla jsou přirozené a nezpracované. Obsahují všechny vitamíny, minerály, antioxidanty a další výživné složky. Na našem příkladě bambuckého másla je to vysoký obsah vitamínů (A, D, E a F), minerálů (železo, hořčík, zinek), kyseliny skořicové pro UV ochranu i regeneraci buněk. Mnoho mastných kyselin, které přispívají k produkci kolagenu a tím působí proti stárnutí. Konkrétně se jedná o kyselinu palmitovou, kyselinu stearovou, kyselinu olejovou, kyselinu linolovou a kyselinu arachidovou.
Výčet obsahových složek kvalitního nerafinovaného bambuckého másla je rozsáhlý. Společně pak dávají máslu skvělé vlastnosti jako je již zmíněný účinek proti stárnutí a tvorbě vrásek, UV ochrana, hydratace, regenerace, zklidnění podrážděné pleti, antibakteriální vlastnosti a celková výživa a podpora zdravé pokožky, vlasů i nehtů.
Oproti tomu rafinované oleje a másla jsou upravená a ochuzená. Prochází složitým procesem rafinace. Samotný proces rafinace při tom často zahrnuje použití různých chemikálií a vysokých teplot. Po takovém rozsáhlém zpracování vycházejí oleje či másla již na pohled i vůni naprosto odlišná než na začátku. Obsah přírodních složek je minimální. Bambucké máslo po rafinaci zbělá a nevoní. Sama pro sebe tento rozdíl vnímám jako mezi voňavým žlutavým máslem od farmáře a bílým tvrdým margarínem.
A proč mnoho výrobců přírodní kosmetiky používá rafinované oleje a másla? Ano, jistě vás to napadlo – cena. Rafinované jsou levnější, mohou se nakoupit ve větším výhodnějším balení. Vydrží dlouhá skladování. Také se s nimi lépe pracuje. Nerafinované oleje a másla jsou dražší, musí se nakupovat a zpracovávat čerstvá a zpracování není tak jednoduché. Například kvůli jejich krystalické mřížce. Ale o tom třeba jindy…
Tyto informace jsem se dozvěděla při studiu biologie a nebojím se je použít v praxi. 😉 Moje výrobky obsahují kvalitní nerafinované oleje lisované za studena. Chci využít všech přirozených biologicky aktivních látek. Protože jedině tak podpořím zdravý mikrobiom své pokožky.